Trebuie sa spun ca nu am mai auzit de tipul asta,  scriitorul, pana acum, si nici de vreuna din

pactul-leilor-ken-folletcartile lui. Dar ghici ce? Scrie suuuperb.

Am primit Pactul Leilor de ziua mea, de la o prietena care nu o citise si primul lucru pe care mi l-a zis a fost : ” Stiam ca vrei sa citesti ceva nou, asta cred ca se citeste usor”.

Cartea e structurata in 3 parti, delimitate pe  „ani”, asa ca mi-e usor sa afirm ca prima parte e putin mai greoaie, dar incepand cu a doua deja se intra tare in subiect si incepe adevarata aventura.  In principiu e vorba despre spionaj in cadrul misiunilor din timpul Razboiului dintre Afganistan si Rusia. Actiunea incepe la Paris si se invarte in jurul lui Elis, un agent CIA, Jane, iubita sa si Jean-Pierre, un doctor care ascunde in spatele meseriei sale un tel razbunator. Dupa despartirea de Elis, Jane pleaca in Afganistan alaturi de Jean-Pierre, pentru a ingriji afganii raniti in urma bombardamentelor sovietice. 

Ei bine, da, voiam o carte din aia impresionanata, cu actiune, suspans, dragoste si niste minti sclipitoare care sa se surprinda unele pe celelalte. Si fara prea multa descriere pentru ca nu ma pasioneaza cititul in epitete si metafore.

Urmeaza a fi prezentata viata afganilor prin ochii lui Jane, relatia cu Jean Pierre si greutatea traiului intr-un loc ce pare a fi uitat de civilizatie si tehnologie. Dar stii ce e impresionant? Modul cum o femeie poate trece prin atatea sentimente si incercari,  avand in spate o atmosfera demoralizanta. Cartea asta te invata cat de nevoit sa fii puternic poti ajunge.

Iti arata ca exista situatii in care a fi puternic nu e o alegere, asa cum e de obicei, ci o obligatie. Singurul drum inainte.

2 gânduri despre “Ken Follett – Pactul Leilor

Comentează