Alex Ștefănescu, despre cărți, scriitori și critici

13256339_1623992547926051_3114406239483558355_n

Cum este viața unui critic literar?

Alex Ștefănescu ne-a dat impresia că meseria de critic literar este una dintre cele mai dezirabile: „Să faci ceva din plăcere și să fii și plătit pentru asta!” Literatura a reprezentat dintotdeauna pentru el plăcerea „supremă”. În copilărie, cititul îi provoca atât de multă bucurie încât credea că a descoperit o activitate nouă, care urma să fie micul său secret. Nu avea de gând, pe atunci, să împartă o carte bună cu nimeni, dar, după cum spune și el, meseria l-a determinat să facă tocmai opusul: să devină „cititorul de serviciu”. Și astfel ajungem la o altă curiozitate: este chiar atât de ușoară viața unui critic?

Unii ar spune că da, pentru că tot ce face este să „citească în timp ce bea cafea”. Alții ar spune că viața lui e monotonă și lipsită de întâmplări speciale. În realitate, Alex Ștefănescu o descrie ca fiind „mult mai aventuroasă”. Rolul principal al criticului este de a-i orienta pe ceilalți cititori în ceea ce privește literatura pe care să o citească. Viața este mult prea scurtă pentru a citi cărți proaste, dar criticii trebuie să facă acest lucru, pentru a le putea recomanda cititorilor obișnuiți doar titluri de volume care merită să fie citite.

„Nu este chiar atât de paradisiac totul. Trebuie să citești multe cărți proaste.Am scris un volum numit Cum te poți rata ca scriitor.Câteva metode sigure și 250 de cărți proaste. Ca să scriu despre 250 de cărți proaste, a trebuit să citesc 1000 de cărți proaste. Nu mă puteam mulțumi cu prostia propriu zisă ci aveam nevoie de o prostie expresivă, spectaculoasă”

Articolul integral poate fi citit aici

Anunțuri

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s