Hater azi? Mai bine nu

Cei care au făcut o comparație între cum arăta feed-ul de la Facebook anul trecut și anul de dinainte, pe 14 februarie și cum arată anul ăsta, probabil și-au dat seama că acum înghite o cantitate de miștocăreală mult mai mare decât în trecut. Miștocărelii i se adaugă frustrare, invidie, dezamăgire, singurătate – toate ascunse sub masca omului sătul de buchete de flori și cuvinte dulci, care are glas să strige „Vă veți despărțiiii!” cuplurilor fericite.

Mulți se plâng că pe 14 februarie oamenii se transformă fie în creaturi ultra sentimentale și fericite, fie în depresivi singuratici, fie în ciudați amorezați de pizza, băuturi, jocuri video etc. Acum am început să ne plângem și de cei care s-au poziționat superior și aruncă vorbe și priviri înțepătoare celor care într-un fel sau altul chiar sărbătoresc ziua asta.

O sărbătoresc așa cum se sărbătoresc ziua femeii, a  mamei, a tatălui, a țării, a muncii, ziua de naștere a oricărei persoane. Da, ziua îndrăgostiților nu e o sărbătoare oficială, dar omul simte nevoia unei zile în care sentimentul ăsta frumos să aibă parte de atenție generală. Le-am putea spune la fel de bine oamenilor să nu mai sărbătorească niciodată nimic, pentru că în fiecare zi s-ar putea bucura de lucrurile bune fără să fie nevoie de gălăgie. Fără felicitări, scrisorele și floricele de 8 martie, fără tricolor de 1 decembrie, fără cadouri de ziua ta, pentru că tu și ce e în jurul tău aveți o existență continuă, care nu valorează mai mult într-o zi particulară din an decât în alta.

Pentru că tot m-am legat de Facebook, în realitate postările care blamau V`Day au început să apară mult mai devreme decât cele cu „Mulțumeeesc iubi, te iubeeesc!”. Practic, anticiparea sărbătorii a fost cea care i-a stricat tot spiritul, nu manifestarea ei în sine. Manifestarea în sine durează 24 de ore. Sunt 24 de ore în care o parte din cupluri – de orice tip ar fi ele – fac tot felul de lucruri împreună și își dau check in, postează poze sau declarații pe wall. Nu știu de unde până unde, dar haterii deduc că e singura zi din an în care îndrăgostiții se manifestă, când de fapt exprimarea sentimentelor pe net e ceva obișnuit.Și ce s-ar dori de la o rețea de socializare, pe care oamenii o folosesc zilnic pentru a împărtăși lucruri din viața lor ?

Îmi e greu să găsesc punctul din care izvorăște toată ura pentru sentimente și pentru cei care le sărbătoresc în o zi specifică. E o zi în care lumea e un pic mai bună și mai fericită. De ce contează posibilitatea că oamenii se vor despărți cândva? Despărțirea nu e răul suprem al unei relații, contrar credințelor obișnuite. Iubirea și amintirea ei nu pier în momentul despărțirii și nici nu poate fi șters trecutul cu buretele. Trecutul care include și zilele îndrăgostiților petrecute în doi și zilele obișnuite.

Mi-a atras atenția o postare în care scria că „Dacă ești singur înseamnă că ai ales să fii singur și nu trebuie să te plângi”. Nu sunt în totalitate de acord. Singurătatea nu e întotdeauna o opțiune, nici măcar când ai persoane în  așa zisa friendzone, ci înseamnă că la momentul actual ești într-o variantă mai bună singur decât ai fi dacă ai avea o relație cu una din persoanele cunoscute. Din perspectiva asta ar trebui un el sau o ea să se întrebe care e treaba cu singurătatea. Și nu i-ar strica deloc dacă s-ar uita cu prețuire în jur și și-ar da seama că oamenii fericiți azi nu sunt cei care s-au cuplat special pentru ziua de azi, ci cei care au relații construite în timp, pe care le apreciază sincer. Poți alege să te pozezi cu orice chestie materială și să pretinzi că e Valentine-ul tău, dar singurătatea și tristețea sunt cea mai proastă opțiune posibilă. Umorul e fain, dar drama sună a disperare și dezechilibru.

Îmi vine să mă întorc la hateri, dar toată lumea îi cunoaște. Probabil că orice om s-a simțit măcar o dată supradozat cu dulcegăriile altora, specifice zilei de azi, dar să nu uităm motivul sărbătoririi și să încercăm să apreciem mai mult fericirea celorlalți fără a o confunda cu propriile noastre frustrări, zic.

2 gânduri despre „Hater azi? Mai bine nu

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s