Vrei să-mi scrii pe gratis? Nu!

Acum câteva zile am primit un mesaj de la un domn, care se intitula „Redactorul șef” al unei publicații online (și e pompos spus „publicație”). Politicos, poate chiar profi, mă întreba dacă aș fi fost interesată de o colaborare – să scriu articole pentru site-ul lui, pe teme serioase și de interes general.

Tot politicoasă am fost și eu când l-am întrebat dacă articolele pe care le-aș scrie ar fi plătite (la numărul de cuvinte, bineînțeles), pentru că nu menționase nimic legat de plată. Mi-a răspuns, ca și cum ar fi fost cel mai normal lucru din lume, că nu își permite să ofere bani pentru articole, pentru că e la început cu siteu-ul etc. Am mai auzit pretextul ăsta, am întâlnit și eu, și mulți alții, persoane care au pretenția să le creezi conținut pe gratis, pentru că nu au bani să te plătească și sunt la început de drum.

picjumbo.com_HNCK3988

Nu, nu  le vom scrie pe gratis, pentru că nu e problema noastră dacă  sunt la început de drum sau nu. Nu vom scrie pe gratis pentru că, de cele mai multe ori, nu prezintă seriozitate și pentru că își creează un site cu scopul precis de a scoate bani de pe urma lui. Da, unii oameni consideră că se poate obține un câștig însemnat în urma unei investiții nule. Am văzut atâtea anunțuri în care se căutau content writeri care să scrie pe gratis pentru nu știu ce site-uri nou apărute și nu știu nici măcar unul care să fi ajuns acolo unde și-a dorit deținătorul.

O persoană care acceptă să îți scrie pe gratis o face din câteva motive:

1. E și ea, la rândul ei, la început de drum și dorește să se afirme cumva, să capete experiență sau speră că o va ajuta redactatul articolelor în vreun mod. Acum 2 ani am scris un singur articol gratis, pentru cineva care avea un site de știri și care reușise să strângă câțiva creatori de conținut. Am renunțat după primul articol pentru că nu mi-au plăcut nici subiectele pe care trebuia să le dezvolt, nici faptul că mă simțeam cam fraierită. Nimeni care își estimează bine valoarea nu oferă muncă pe gratis.

2. Siteul pentru care scrie e destul de mare și de renumit și acceptă guest posts – și totuși, scriind pe un site precum Catchy sau VICE, câștigi automat cititori ai blogului tău. Oamenii care rezonează cu tine te vor urmări din simplul motiv că le place stilul tău și vor mai mult.

3. Vede ceva fain în inițiativa ta. Mi-aș dedica puțin timp să scriu pentru un site în care văd mai mult decât dorința owner-ului de a scoate profit. În care aș vedea potențial, mobilizare, implicare, seriozitate și cu siguranță subiecte pe care le pot dezvolta din plăcere. În nici un caz nu aș scrie pentru cineva care se prezintă cu un design inestetic- aspectul reflectă dorința de a-ți face siteul atrăgător și ușor de accesat pentru potențialii cititori, sau cu o exprimare șchioapă în cadrul unei propuneri din care nu reiese scopul exact al noului proiect online.

4. E o persoană cunoscută și vrea să te ajute – Ceva care se întâmplă destul de rar, având în vedere faptul că toți suntem ocupați cu „treburile noastre” și ne e peste mână să investim timp, din nou, pe gratis.

whitemap

Fostul meu iubit e web designer; de la el am învățat prima dată că atunci când ești conștient de calitatea pe care o oferi prin munca ta, nu îți mai permiți să faci nimic pe gratis. Timpul trebuie valorificat cumva, fie prin cunoștințele noi, fie prin munca plătită, fie prin momentele de relaxare pe care fiecare om și le alocă. Timpul trebuie să fie o investiție profitabilă și, oricât de dur ar suna, dacă nu ești dispus să plătești, nu te aștepta la calitate și la implicare de lungă durată. Nu plătești…atunci rămâi singur, plângându-te că nu ai succes.

Dintre cei care scriu și pentru alte siteuri, în afară de blogurile voastre, ați scrie sau ați scris pe gratis? Dacă da, în ce condiții? Orice fel de completare e bine-venită!

18 gânduri despre „Vrei să-mi scrii pe gratis? Nu!

 1. Mai e o posibilitate: sunt persoane care au blog de nisa si care vor sa scrie si altceva. De ex: ai blog de filme, nu vrei sa scrii CONSTANT pe tema X, dar te arde pe suflet sa scrii ceva. Si te duci la un site de genul, care-ti ofera sansa sa te descarci.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Mai poti avea beneficii. De ex, sunt site-uri de filme care-ti ofera sansa sa vezi filme gratis daca scrii pentru ele. In unele situatii si blogul meu, Cinemil.RO, a oferit asta (eu nu pot ajunge la vizionarea X, deci trimit pe cineva in locul meu). E drept, eu trimit persoane pe care le cunosc. Dar ca idee, poti avea beneficii de genul.

  Apreciat de 2 persoane

 3. Si mai e un motiv: iti place proiectul. Sunt proiecte independente, gen Casa Jurnalistului, pe care vrei din suflet sa le sustii. Unii cu bani, altii cu materiale, zicand MERITA, PENTRU EFORTUL LOR, SI CEVA DE LA MINE.

  Eu ma opresc. Am dat doar 3 exemple. Nu te contrazic, voiam doar sa completez ceea ce ai spus tu.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Am primit și eu astfel de oferte… dar din moment ce în alte părți sunt plătită pentru articolele mele (și sunt plătită bine comparativ cu alte site-uri) de ce să scriu pe gratis? Pe gratis scriu pe blog! Am mai scris pe gratis știi tu unde (dar acolo am avut măcar ocazia de a învăța SEO – recunosc asta, am recunoscut mereu! Măcar cu atât m-am ales că în rest…). Măcar un beneficiu să obții, nu neapărat unul bănesc!

  Apreciază

   1. Posibil. Eu am primit oferta pe LinkedIn.
    Da, cum zicea Emil Călinescu mai sus, poți scrie și să ai un beneficiu, și tot nu se pune ca și cum ar fi pe gratis.
    E urât când oamenii cred că munca ta valorează puțin.

    Apreciat de 1 persoană

   2. Daaaa și mai ales că nu orice poate scrie (mă refer la texte, articole, advertoriale, comunicate de presă, ș.a.m.d), e o muncă grea, presupune documentare… un mic beneficiu e bine-venit 😀

    Apreciat de 1 persoană

 5. NU. numai acesta poate fi răspunsul. NU. NU. daca tu faci un site nou și încerci să cauți persoane necunoscute pentru a scrie pe site-ul tău, persoane care își vor promova articolele, ce crezi că ar spune?
  dacă iei blestemata de pâine și îi zici că n-ai mai mâncat pâine de 2 ani, pe sistemul ca să încerci și altceva, crezi că ți-ar da pâine pe degeaba?

  Apreciază

 6. eu scriu pe gratis, la o revista ( micuta ) de femei crestine. Doar ca revista e facuta doar de voluntare,deci toate care scriem acolo ,scriem pe free. In afara de chestia asta, nu, nu as scrie pe gratis pentru nimeni.La urma urmei, time is noney ,nu? 🙂

  Apreciază

 7. Nu am scris niciodată pentru nimeni gratis, întrucât nu am avut ocazia. Tot ce pot să spun, este faptul că persoanele ce au scris pentru mine, au făcut-o și gratis la un moment dat. Le-am comunicat faptul că nu mai pot plăti pentru articole și au dorit să continue oricum. Nu aveau bloguri dar aveau talent. Eu dacă aș scrie pentru un site, poate aș dori la schimb să mi se scrie și mie un articol pe blog. De la blogger la blogger, e bine să procedezi așa. Trebuie să ne ajutăm unii pe alții. Toate cele bune!

  Apreciază

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s