Scrie un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre destinul cărții tipărite într-o societate digitalizată.

Se spune că viitorul ne rezervă cărți, reviste, joburi, vieți și sentimente digitale. Că trăirile noastre vor fi reduse la online și că vom uita cum să ne privim în ochi, cum să desprindem cu degetele foile unui roman. Să fie oare atât de sumbri anii ce vin?

În viziunea mea, întotdeauna vor exista oamenii care aleg lumea trăirilor „palpabile” în detrimentul celei a trăilor în fugă, virtuale. Astfel, consider destinul cărții tipărite într-o societate digitalizată este acela de a exista, dar în ediție limitată.

În primul rând, nu îmi pot imagina cum ar arăta un soi de ediție princeps a cărții unui autor nou, în format e-book. Cartea tipărită va exista mereu, pentru a marca începutul, lumea materială din care e desprins firul unei povești, fie că va fi ea scrisă de un sistem de operare căruia autorul îi va vorbi, fie că încă va fi redactată folosind tastatura.

În al doilea rând, cred că variantele tipărite ale cărților vor reprezenta o noțiune de lux, în contextul în care formatul digital constă în redactare și multiplicare, folosindu-se doar memorie RAM, iar formatul tipărit presupune imprimare de text și grafică pe feluri diverse de hârtie. Practic, o carte care va putea fi ținută în mână și în care vor putea fi subliniate, pe alocuri, pasaje profund, va fi mult mai costisitoare decât una în format electronic.

În plus, precum în prezent există oameni care nu se pot desprinde de valorile tradiționale, deși alternativele moderne le sunt la îndemână, ce mă împiedică să cred că în viitor nu vor exista oameni anti format digital?

Așadar, din punctul meu de vedere, destinul cărții tipărite într-o societate digitalizată nu este unul tragic ci unul al reinventării. Valoarea tipografiei va crește considerabil, dar oamenii îndrăgostiți de lectură și de trăirea în realitate își vor savura și peste ani și ani cafeaua ținând un roman în mână, nu un e-book reader.

*Trebuie să menționez că acesta e doar un model. Puteam să îl fac în mai multe moduri, să mă axez doar pe unul din principiile enumerate sau să mai adaug multe altele. Având în vedere limitele de spațiu – de 150-300 cuvinte, la care se mai pot adăuga încă 100, maxim – e dificil să cuprindem toate noțiunile care ne vin în minte. De-asta eu, personal, îmi „schițez” pe o foaie câteva cuvinte  în jurul cărora dezvolt textul. O idee bună, zic eu, în cazul subiectelor de genul 🙂

**Cuvintele ingroșate reprezintă conectorii logici, care sunt foarte importanți, în funcție de etapele argumentării.

*** :)) :

3b42715887535f8325d6cfa8ecb82acf

9 gânduri despre “Destinul cărții tipărite într-o societate digitalizată

 1. De obicei, într-un eseu pentru BAC „se pornește de la premisa” nu de la „se spune că” … asta bate puțin către basm… În viziunea ta… sună cam absurd pentru acest tip de eseu, de obicei viziunea e a unu autor despre lume, ca să fac o paralelă cu formularea unui alt subiect pentru BAC, și oricum părerea în eseul argumentativ vine la final, nu în incipit….plus că ar trebui să păstrezi un ton impersonal în acest eseu argumentativ, ori e tocmai pe dos la tine… ideile sunt bune, dar formularea nu e potrivită pentru tipul de eseu.

  Apreciază

  1. Of, George.
   Chiar nu inteleg de ce vezi lucrurile atat de critic. Daca am face eseurile la bac avand in vedere ceea ce sugerezi tu, cred ca am plictisi teribil.
   Se spune ca – e o introducere lejera in subiect.
   In viziunea mea – pentru ca imi exprim opinia ca un om care stiu sa gandesc ce sunt, care am o viziune asupra unui fapt dat.
   Parerea mea – vine la inceput. Pentru ca pornesc de la ce cred si imi dezvolt afirmatia cu argumente.
   Tonul meu e personal – pentru ca sunt subiectiva si nu dezbat un subiect din domeniul tehnic/juridic/etc.

   Culegerea de la SIGMA e de acord, asa ca…pot garanta oricui ca daca respecta structura asta, nu face o greseala.

   Apreciază

 2. In viziunea mea – pentru ca imi exprim opinia ca un om care stiu sa gandesc ce sunt, care am o viziune asupra unui fapt dat.

  scrie asta la bac, sigur vor aprecia exprimarea 🙂
  nu cred că printre profesorii care corectează se află foarte mulți cititori de blog-uri… eu unul chiar nu cred că așa trebuie să arate un eseu argumentativ… Mai bine să plictisești decât să amuzi cu o exprimare neadecvată.

  Apreciază

 3. Articolul este foarte interesant. Da, exista si carti in format electronic dar mai exista si carti tiparite. Inainte de culcare este mai indicat sa citesti o carte tiparita decat o carte in format electronic pentru ca nu iti obosesti ochii si poti dormi mai bine

  Apreciază

  1. Am inceput de curand sa citesc in format electronic. Adevarul e ca citesc mult mai repede, mai lejer. Cu siguranta nu voi renunta la cartile „clasice” 😀 Dar ma bucur sa vad ca oamenii nu mai sunt atat de rezervati in ceea ce priveste cartea digitala.

   Apreciază

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s