Iubire din cafea

Acest articol a fost scris în cadrul competiției Superblog 2014

coffee-drinking-morning-3016-830x550

Cafeaua are darul ei de a crea legături între oameni. Face parte din prima întâlnire – „Vrei să bem o cafea?”, din întâlnirea serioasă – „Hai la mine, la o cafea”, din întâlnirile zilnice, de ritual – „Azi fac eu cafeaua.”. Sunt fascinată de cafenele și cofetării: locuri divine în care oamenii se privesc altfel. Mai cu interes, mai cu pasiune, cu vitalitate. Mai văd și câte un cap somnoros, la o masă, cu o cană mare în față, încercând să se pregătească pentru noua zi, după noaptea nedormită. Mi se pare drăguț și zâmbesc. Mă gândesc la viitor.

Am obiceiul de a asocia cafelele cu senzații, gânduri, oameni. Așa`s eu, am o imaginație care nu poate să rămână în colțul ei. Iubitul meu mi-a spus într-o zi că ar vrea că cumpere un espressor Philips. Ne mai gândisem de câteva ori la asta. Până atunci o pregăteam la cafetieră: tare și aromată, dar mai greu de preparat. El o bea dulce, dulce, iar eu mi-o diluam cu lapte până începea să semene cu cappuccino. Îmi amintesc de prima noastră întâlnire într-o cofetărie, cu noi, doamna care ne servise și care tot chicotea când ne urmărea cu privirea, melodia „Ce bine că ești” și două cafele lungi și dulci. Mi-a zis că îi place să mă sărute după ce beau cafea, că e o senzație de bine și aproape. Atunci a început să îmi placă gustul de cafea, de fapt. Înainte o beam ocazional și cu jumătăți de măsură. Nu știam că dincolo de amar e momentul în care fericirea se îmbină cu cheful de viață și devine dependență.

I-am spus să îl cumpere de pe magazinul MarketOnline.ro. Imaginația mea zboară la prima zi cu noul aparat: voiam o cafea lungă, așa cum o preferă americanii, așa că ne-am făcut un espresso lung, cu de două ori mai multă apă decât în mod obișnuit. La zilele care au urmat, în care am încercat o grămadă de rețete de espresso. Descoperisem chiar un forum dedicat subiectului „espressor de cafea”, așa că nu ne-a luat mult timp să învățăm cum să ne începem mai fain diminețile și cum să condimentăm momentele de relaxare de după-masa. Știam că un espresso reușit e „compus” și din calitatea aparatului folosit, și din cea a boabelor de cafea, dar și din priceperea noastră.

532f4800e333e101acedcf9b1cfe1417

Un deliciu care s-a lipit foarte repede de plăcerile noastre e Espresso Corretto, care se prepară cu coniac: 7 g de cafea și 30 ml de apă (mie îmi place cu lapte, am o slăbiciune pentru laptele în cafea!) + o linguriță de coniac. E cafeaua dimineților entuziasmate de sâmbătă.

Diminețile somnoroase de duminică încep cu o cafea cu frișcă. Găsisem rețeta originală doar cu frișcă bătută, dar a fost musai să o alternăm cu lichidă, și de-atunci a rămas așa, deși mai nimeni nu le combină.

Trebuie să recunosc că am plăcerea nevinovată de a ronțăi câte ceva atunci când beau espresso cu 14 g de cafea și 70 de apă. E aroma foarte puternică și îmi place să îi aduc un gust de pișcoturi sau de biscuiți cu unt.

Cafeaua își face meseria. Ne apropie, ne oferă timp împreună, timp pe care îl lungește când e fierbinte și lasă loc de subiecte de discuții și înghițituri mici, luate cu grijă. Merită toate reclamele frumoase, în care femeile devin fericite când gustă din cana cea mare și aburindă iar bărbații se lasă cuprinși de dorul de casă când simt o aromă de cafea în treacăt. Dar, cel mai mult merită admirația pentru toți acei oameni pe care i-a adus împreună, într-o cofetărie, într-o casă, într-o cafenea sau în fața unui automat. Iubire din cafea.

Reclame

2 gânduri despre „Iubire din cafea

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s