Paper Plus – Un plus pentru hârtie!

Acest articol a fost scris în cadrul competiției Superblog 2014

Sinceră să fiu, nu m-am gândit până acum câteva zile că o metodă de ștergere a mâinilor după spălare ar putea fi mai recomandată decât alta. Sau ca există studii efectuate în acest sens. Nu știu câți oameni și-au pus vreodată problema asta și câți doar au cumpărat prosoape de hârtie și șervețele așa, ca să fie în casă, nu și ca să le folosească în mod constant. Cert e că este unul din detaliile importante pe care le ignorăm din cauză că dam atenție lucrurilor pe care le considerăm probleme clare, cum ar fi nehotărârea între săpunul cu miros de levănțică și cel cu miros de trandafiri.

Bun, am ales săpunul – solid, lichid, cu miros de ceva sau de altceva, de firmă/nefirmă – mă spăl, cu spumă, cu grijă, cu siguranță. „Și acum ce fac? Cu ce mă șterg?” sunt întrebări care nu apar. Ești în baia de acasă: iei prosopul de pe suport, îl treci de câteva ori printre degete și ești convins că pielea e curată. Ești la mall/cafenea/club/etc : te duci la uscător, că e călduț și bine și…îți place ție mai mult. Prosopul de hârtie rămâne în plan secund și nu îl observi decât dacă, cumva, nu-i uscător.

În realitate, modul cum procedezi e greșit, nesănătos, neigienic. Știu că nu voiai să auzi asta, doar faci așa de ani buni și mereu ai crezut că e corect, cum am crezut și eu. Când am aflat că greșesc, mi-au trecut prin minte toate dățile când mă strâmbam în fața prosopului de unică folosință la cofetăria preferată. Mă gândeam când s-or moderniza și ei, că hârtia nu se compară cu aerul ăla cald care usucă mâinile atât de fain de prin alte părți. Așa că țin să le mulțumesc celor de la PaperPlus, producători de hârtie igienică, pentru inițiativa de a informa oamenii în legătură cu studiul realizat în 2012 de către Keith Redway și cu concluzia acestuia conform căreia uscătoarele de mâini şi prosoapele clasice din material textil cresc semnificativ riscul de contaminare cu bacterii. Simt că m-au convins cu totul să folosesc doar produse de hârtie când vine vorba de uscatul mâinilor și, mai mult, m-au convins să devin fană a categoriei de produse de igienă și curățenie de pe site-ul lor.

E simplu: prosopul textil e un depozit de microbi: fie că îl folosesc două-trei persoane într-o baie sau îl folosește o singură persoană, lui i se transferă cea mai mare parte din bacteriile de pe mâinile noastre și ele rămân acolo, în mediul lor umed, prielnic, pentru ca apoi să fie transferate și mai departe. E un ciclu fără final. Altfel ar sta lucrurile dacă am cumpăra prosoape pliate și le-am pune într-un dispenser, la îndemână. Să mai spun despre bucătărie și prosoapele textile pe care le foloseam acolo, ca apoi să intre la mașina de spălat și în două zile să fie toate murdare din nou? O prăjitură cu ciocolată nu se face fără să te murdărești pe mâini, nici o cocă de cozonac. Dacă se mai și varsă ceva pe masă, apare din nou obiceiul prost de a da cu prosopul și a împrăștia bacterii pe mâini.

Și mai simplu e cu uscătorul de mâini. Motivele? Hai să facem o paralelă între uscător și prosopul de unică folosință sau hârtie igienică/șervețelul.

Uscătorul:

 • usucă mâinile în 45 de secunde
 • dar nimeni nu are timp să stea trei sferturi de minut cu zgmotul uscătorului vuind așa că se rezumă la 22 de secunde, deci…
 • mâinile rămân pe jumătate ude și
 • bacteriile urmează să fie lăsate pe clanța ușii, pe pantaloni, pe geantă, pe telefonul mobil, dar până acolo…
 • uscătorul deja ar fi împrăștiat o parte din microbi în aer, în procesul de uscare cu aer cald și, în plus
 • îți agresează pielea

uscator-de-maini

Prosopul de hârtie:

 • usucă 96% din suprafața mâinilor în doar 10 secunde
 • dar dacă mai pui o secundă și jumătate a absorbit tot și …
 • ai mâinile complet uscate și curate pentru că
 • frecarea de hârtie presupune înlăturarea microbilor cu o eficacitate mult mai mare și, în același timp
 • pielea e ferită de aerul cald și rămâne soft

Am hotărât că voi aprecia localurile care îmi dau de ales între metoda de uscare cu hârtie și cea cu aer cald și că , la mine acasă prosopul textil care obișnuia să stea agățat în baie va fi înlocuit cu un dispenser cu prosoape pliate. Exact așa:

page

Hârtia igienică și rola de prosoape își vor găsi loc de cinste în bucătărie 😀 Și niște șervețele mereu în geantă, pentru locurile în care nu am alternativă la uscător. Nu o să cad în păcat!

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s