Straja și Parcul de Aventură

Acest articol a fost scris în cadrul competiției Superblog 2014

Recunosc că nu am fost niciodată într-un parc de aventură. Ce să mai, dacă tot am zis, o să recunosc și că nu am fost până acum într-o stațiune montană. Locuiesc la câteva zeci de kilometri de una superbă și vestită în zonă, dar nu am ajuns să văd cu ochii mei infinitul de zăpadă, iarna, și nici peisajul de poveste, vara. Oamenii ăia frumoși, cu spiritul de distracție  dat la maxim și care nu ar mai pleca de pe pârtiile de schi nu îmi sunt cunoscuți. Dar își au locul în imaginația mea și în planurile de viitor. Și nu sunt singuri acolo. Mai vreau și adrenalină, curaj, experiențe noi și să ies  din spațiul banal al orașului și al satului.

img_5172

Vreau să merg într-un loc în care mă pot provoca să fac lucruri la care în mod normal nu aș îndrăzni să mă gândesc. Am fost dintoteauna o fricoasă – genul de copil care nu se cățăra pe ceva mai înalt de un scaun și care a plâns prima dată când a urcat pe scara rulantă – și simt că frica mă trage în jos. Frica îl trage pe om în jos, în general. Îl face mai slab și mai nepregătit, îi scade încrederea în sine și în niciun caz nu îi dezvoltă un spirit descurcăreț.  De sejur Straja am auzit prima dată ceva mai detaliat atunci când proful de mate s-a întors din vacanță și a început să ne povestească despre Revelionul petrecut acolo. De existența parcurilor de aventură am aflat de la o prietenă apropiată, care, la rândul ei, tocmai ce se întorsese din unul, iar Parc de aventură Straja e o noțiune nouă pentru mine. Nouă și entuziasmantă, pentru că mi se pare că reunește toate așteptările mele, că e locul în care mi-aș putea testa și dezvolta abilitățile. În plus, e vorba de prețuri mici în schimbul unor oportunități mari: 10 lei pentru copii, 15 pentru adulți și 5 pentru persoanele din cadrul unui grup.

Echilibrul e ceva de bază pentru orice om, dar dacă nu te antrenezi și în alt mod decât simplul mers pe stradă, cel mai probabil vei eșua dacă vei fi pus într-o situație în care ai nevoie de ceva mai multă stăpânire a legăturii dintre tine și gravitație. Eu aș eșua, în prezent, așa că aș fi încântată să parcurg un traseu la înălțime, în care să trebuiască să îmi solicit toată concentrarea ca nu cumva să calc strâmb și să pic. Bine, nu aș avea unde să pic, doar să trag o sperietură, pentru că aș fi prinsă de carabinieră, deci în siguranță totală.

dscf7883

Teama de înălțime e și ea o problemă mare. Rezist până la câțiva metri, dar când vine vorba de mai mult mă feresc să mă uit în jos. Probabil mintea mea își imaginează că dacă mă apropii prea mult de marginea unei stânci, aș putea să îmi pierd tot controlul și să mă împing singură în gol. Nu aceeași senzație ar fi dacă aș simți că sunt protejată, că sunt  la o înălțime mai mare dar în același timp nu am nicio șansă să pățesc ceva. Aș învăța să îmi controlez emoția și să mă uit în sus sau, în cazul experienței pe tiroliană, să fiu încrezătoare că ajung acolo unde mi-am propus. Mă aștept și la pereți de escaladat, de sfoară sau placați cu pietre.

dsc03115

Cred că parcul de aventură mai oferă ceva oamenilor și cuplurilor, îndeosebi: noutatea, descoperirea unei noi forme de distracție. Uneori preferăm luni la rând să ne cufundăm în acelelași activități și ne îndepărtăm de cele cele care ne solicită mai mult, dar care și scot la iveală lucruri neștiute din noi. Mi-ar plăcea să merg cu iubitul meu, să ne cazăm la Vila Alpin și să petrecem o zi alături de adulții și de copiii care se lasă conduși de curaj și de adrenalină. Să ne dovedim că facem o echipă la fel bună când vine vorba de provocări neobișnuite ca și atunci când lucrăm împreună.

Ca să fii aventuros, ai nevoie de curaj. Curajul se obține din lucrurile noi pe care le încerci. Lucruri pe care ceilalți oameni nu le fac și pe care le dau la o parte în favoarea zonei lor de confort. Dar vin momente în viață când simți că vrei să te testezi, să te lămurești, odată pentru totdeauna, dacă ești așa fricos precum crezi sau ești doar…neștiutor. Eu simt că frica de înălțime și proasta stăpânirea a echilibrului sunt lucruri pe care le pot depăși odata cu o vacanță Straja. La fel simt în legătură cu toate neputințele și neîndemânările mele, că pot fi depășite prin provocări pe care le accept.

4 gânduri despre „Straja și Parcul de Aventură

  1. Chiar eram curioasa sa apara articolul asta. 😀 Lasa, remediem noi situatia la anu’, gasim un weekend sa-i luam pe domni si sa mergem ori la parcul de langa Bucuresti, ori dam o fuga pana la Brasov. 😀

    Apreciază

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s