Cât costă, de fapt, libertatea?

Nu îmi spune, te rog, că libertatea înseamnă 18 ani și un bagaj de vise, ca în melodiile marca Vama.

Și nu că Vama nu cânta bine, dar că visul libertății nu e libertatea însăși. Și-mi pare rău dacă te dezamăgesc spunându-ți că libertatea se plătește în voință, nu în bani.

Mi-am dat seama de asta și uneori o uit. O uit în toate momentele de furie și de revoltă. În toate clipele când nervii îmi scapă de sub control și îmi iau calmantul din gândurile la viitor. Mă contrazic și ridic tonul, mă intoxic de atâta revoltă și apoi mă caut până mă găsesc.

Libertatea e un clișeu, un răspuns care se dă în masă la întrebarea ”Ce vrei de la viață?”. Vrei libertate  și o traduci cu bani. Iar cu bani traduci beții și petreceri și escapade și nebunii. Nu știu dacă vrei libertate, sau dacă libertatea mea e prea diferită de a ta. Nu știu dacă ești vreun tu de care zic și citești, dar libertatea nu vine din ce îți oferă alții ci din ce îți oferi tu.

Oamenii liberi sunt oamenii riscului. Oamenii alergatului și muncii. Oamenii liberi sunt oamenii fără vicii și fără teama zilelor ce vor veni. Sunt oamenii voinței. Voința e mai sus cu un cap decât motivația și am o teorie. Nu vei fi motivat de nimic din ce nu vrei să ai sau să fii, așa că motivația e dependentă și voința e liberă.

Ești liber când știi ce vrei să faci mâine fără ca un rău să iasă din tine și să îți spună că azi nu te miști. O rațiune mai presus de confort, o dorință de autodepășire mai presus de o obsesie de mulțumire socială.

Libertatea se plătește cu voință, dar e singura plată la care nu trebuie să te zgârcești.

5 gânduri despre „Cât costă, de fapt, libertatea?

  1. Libertatea este minciuna cu care se hraneste, iluzioneaza omul, de cand a devenit animal social . Credinta, libertatea… sunt lanturile invizibile cu care se leaga singur, cautand un sens in viata, uitand esenta, sa traiasca .

    Apreciază

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s