Bărbații sunt elastice și femeile valuri

 

Cine mai are obiceiul să scrie despre cărți înainte să le termine, dacă nu eu? Eplicația mea e simplă: prind o idee atunci, în momentul ăla și trebuie, dar subliniat trebuie, să scriu ! Că atfel o pierd…fuge, și pot să îmi răscolesc mintea ore întregi că ea tot dusă e, forma originală adică.

Azi m-am apucat de Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus, a lui Dr. John Gray. Am citit jumătate și până acum mi s-a întipărit în minte marele adevăr al conflictului permanent între noi și ei. Sau voi și noi. Sau oricum.

Există o mare legătură între bărbat și rațiune, bărbat și soluție, bărbat și libertate. De altfel, același lipici leagă femeia de emoție, de discuție și de iubăreală. Bărbații au momentele lor de izolare, de singurătate, de stres peste cotele normale, așa că femeile se simt respinse și neglijate. Femeile au crizele de personalitate și izbucnirile în plâns și nemulțumirile din neant, care musai trebuie rezolvate prin discuții. Bărbații se simt neputincioși și îndreptățiți să se retragă. Să evite, ignore. Apoi femeile se simt și mai neglijate, nedorite și cu importanța sentimentelor subapreciată. 

wallpaper-283061

Ok, a cui e vina? Teoretic, nu e nicio vină. Si el și ea oferă. El oferă cu rațiunea iar ea cu sufletul. El caută să îi dea soluții de fiecare dată când ea se plânge de servici, de oamenii din jur, de ea însăși și să îi ofere eplicații atunci când se plânge de el. Ea îi poartă de grijă și îl pisează cu întrebări și sfaturi, își oferă ajutorul și își așterne afecțiunea în spațiul lui. Practic, amândoi greșesc în egală măsură. Femeia are nevoie de ascultare și asigurare și sprijin, pentru că el e singurul care poate să îi ofere iubire. El are nevoie de încredere din partea ei, de apreciere și de spațiu curat. Spațiu de împrăștiat gânduri și aranjat puzzle-uri până la rezolvarea problemelor.

Partea proastă e că atât el cât și ea sunt puși să învețe ceva străin de ei, și atâta timp cât doar unul e dispus să învețe, e egal cu zero, pentru că durerea, insatisfacția, rămân. Mereu va merge totul pe  win-win, fapt care presupune dorință din două părți. Cartea asta e aur pentru orice cuplu, și nu îi fac reclamă.

Mi-a plăcut foarte mult asocierea bărbaților cu elasticele și a femeilor cu valurile. Cum? Așa: un elastic se întinde muuult, dar știi că dacă intenționezi să îi dai drumul, cu cât e mai întins, cu atât mai tare te va izbi. Așa e episodul de ”retragere” a bărbaților. Există o nevoie de distanțare atunci când intimitatea atinge un maxim, și ea trebuie acceptată de către femeie. Fără isterii și panică. Dar toată lumea știe că femeia nu poate sta cu mâinile-n sân când simte că el se îndepărtează. Se bagă în bârlog, cum scrie autorul. Nu poate pentru că așa e ea făcută –  nu se retrage decât când e dezamăgită și îndurerată- și nu știe că el poate avea alte motive și sigur are. Greșeala lui e că nu o asigură că se va întoarce la ea și va fi totul bine. Soluția se deduce.

Femeile sunt valuri pentru că acum sunt binedispuse și au lumea la picioare, sunt încrezătoare și se simt frumoase, iar în momentul ce vine pot fi întoarse pe dos, depresive,nemulțumite, furioase. Bărbatul e derutat, și normal. Femeia se simte așa pentru că a atins un prag maxim de fericire și acum trebuie să îl coboare, pentru a o lua de la capăt. De ce nu poate rămâne acolo, sus? John Gray dă o explicație simplă și anume pentru că nimic nu e constant, nicăieri. Nu e soare și cald mereu, nu ne simțim fericiți mereu. Revenind la el…el încearcă să îi spună că nu are motive de neliniște, că are tot ce-i trebuie ca să se simtă împlinită, etc. Și acum ea începe, din nou, să nu mai simtă afecțiunea și interesul și antrenându-se într-un cerc vicios. Ea are nevoie de iubire și atât, iar el trebuie să înțeleagă asta, pentru ca apoi și ea să îi ofere lui timpul și spațiul de care are nevoie pentru a trece același hop.

Simplul adevăr e că funcționăm diferit, iar cheia e că trebuie să pătrundem cât mai mult cu mintea diferențele dintre noi, pentru a putea oferi nu ceea ce ne trebuie nouă, ci ceea ce trebuie celor de lângă noi.

6 gânduri despre „Bărbații sunt elastice și femeile valuri

 1. Nu ma pasioneaza genul de carti care-mi explica relatiile, si din recenziile citite, fragmente, inteleg si de ce . Sunt atipica . Nu simt nevoia sa comunic non-stop, cred in libertate si spatiul personal, intimitatea, iubirea, nu se discuta, se traiesc si numai din privire daca exista . Relatiile se invata traindu-le . Noapte linistita, Diana !

  Apreciază

   1. Invatam sa recunoastem o anumita situatie, citind experientele altora, cat despre barbatul-elastic care poate ceda daca asupra lui sunt exercitate mai multe forte, mai bine lipsa . Unei femei-val ii trebuie un barbat-tarm .

    Apreciază

 2. am auzit de cartea asta e curand, poate ca am sa o citesc, acum sunt la capitotul Allan Pease, unde regasesti aceleasi ide, ti-l recoamand 🙂
  De cand citesc mi-am dat seama de multe diferente intre noi 🙂

  Apreciază

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s