Condiția umană

544028-1366x768

Eseu liber

Se spune că  „Oamenilor le e greu să fie fericiţi pentru că văd trecutul mai frumos decât a fost, prezentul mai rău decât este şi viitorul mai dificil decât va fi.”  – Marcel Pagnol. Practic, stă în firea umană să trăim din amintiri, deoarece credem că trecutul nu va putea fi niciodată egalat, să plângem pentru prezent, având concepția că nu stă în puterea noastră schimbarea lui și să ne fie teamă de viitor, de necunoscut. Totul pentru că nimeni nu ne-a spus că omul niciodată nu își va cunoaște potențialul și, nici măcar nu îl va cerceta, dacă el însuși nu își va dărui un vis.

Nu mă refer la visul banal. La visul pe care superficialitatea din noi îl cere, pentru a satisface un orgoliu. Mă refer la visul care se construiește în ani și nu poate muri în veci, pentru că e susținut cu forță de voință și de dorința unui om de a-și depăși condiția. Un alt lucru pe care îl cred e că cea mai puternică motivație se poate afla în tânărul pe care viața l-a învățat că el este singura resursă inepuizabilă pe care o deține. Tânărul acela care la 10 ani își dorea o bicicletă pe care părinții nu puteau să i-o cumpere, care, mai târziu, media certurile dintre ai săi , care a crescut frumos, cu toate că nu într-o lume frumoasă. El și-a dorit mereu să aibă, deși la un moment dat nu a mai cerut, ci și-a promis doar, că va avea, cândva. Și nu, nu a devenit un arivist precum tipologiile realiste, ci a devenit un om cu un vis pornit din pasiune și motivat de succes. Sunt de părere că situațiile dure și maturizarea precoce formează cele mai puternice caractere, indiferent cât de greu este de acceptat acest lucru.

Voi reveni la visul cel măreț și la condiția umană, care deseori este tocmai cea care ne limitează, deoarece este impusă de societate mult mai mult decât de legile naturale. Suntem într-o continuă luptă cu societatea – unii dintre noi vor să fie diferiți, dar, în același timp să nu atragă atenția unei mase de oameni care să îi respingă și, implicit,să îi influențeze, alții sunt diferiți și învață că frica este cea mai mare piedică pe care ființa rațională și-o poate pune singură.

De cine îi e omului frică? Îi e frică de toate ”nu”-urile pe care le poate primi atunci când o idee se naște în mintea lui, de toate greșelile pe care lumea îl avertizează că le poate face, îi e frică de eșec. De ce îi e frică? Pentru că nu se cunoaște pe sine și ,deci, nu știe ce îi place, ce își dorește, ce drum are nevoie să urmeze. Nu știe nimic și totuși trăiește cu impresia că nu e suficient de bun și cu convingerea că el, oricât ar încerca, este predestinat insuccesului.

Admir persoanele care încurajează, la scară generală, potențialul uman și diversitatea acestuia. Trăim într-o lume în care șapte miliarde de oameni se împart pe vârste, genuri și preocupări, și, mai mult de atât, pe voci interioare care, dacă ar fi ascultate, ar avea de conturat destine. Destinul,de fapt, există doar la nivel de mentalitate. Există oamenii care aleg să creadă că viața este scrisă de la bun început, și oamenii care aleg să creadă în imprevizibil și în puterea proprie de a face față imprevizibilului. Unii dintre noi își folosesc destinul ca pe o scuză, iar alții ca pe o oportunitate.

Cred cu tărie că dacă tinerii și-ar cerceta sinele mai mult, prin cărți, prin încercări și prin modele, societatea ar deveni una mult mai dezvoltată, cu o gândire mult mai intensă, care ar naște planuri materializabile. Ce înseamnă pentru mine o gândire intensă? Gândirea independentă. Nu putem trăi izolați de societate, însă putem alege ce anume trebuie să învățăm de la aceasta. Putem studia viețile oamenilor de succes, și astfel, putem descoperi cum lumea prezentului a fost, cândva, pentru personalități, lumea viitorului. Niciodată nu a fost suficientă doar inovația gândirii, ci și munca și perseverența au fost factori decisivi în formarea omului de succes.

Practic, acesta este scopul, succesul. Mulți dintre noi, tinerii, cunoaștem o pasiune, pentru că ne-am născut cu tehnologia în brațe și am învățat că viitorul se află în aceasta. Dar cum rămâne cu cei care sunt blocați  într-o zonă de confort ce le micește orizonturile tot mai mult cu fiecare zi ce trece? Cei care consideră că viața este un drum cu autobuzul, care necesită, din când în când, câte o oprire. Adevărul e că nimeni nu poate defini ziua de mâine, dar cu toții am putea fi împăcați la sfârșitul zilei de azi. Doar dacă nevoia de dezvoltare, de permanentă evoluție, încrederea  și iubirea de sine ar fi valorile cele mai înalte ale omului. Nu am de gând să scriu că oamenii se îndreaptă către valorile materiale în defavoarea celor spirituale, ci că oamenii nu știu că împlinirea nu constă în posesie de lucruri, ci în posesie de sine.

Suerim mult prea mult pentru ceea ce suntem și mult prea puțin pentru ceea ce am fi dacă am avea un vis. Un vis se construiește, încet, încet, cum spuneam, în timp. Nu te trezești dimineața cu gândul că vrei să locuiești într-un zgârie-nori din New York, ci îți plac zgârie-norii din copilărie, pentru ca la 17 ani să îi visezi. Nu afli pe moment despre tine că vrei să fii CEO-ul unei firme extrem de importante, ci mai întâi te gândești la pasiunea ta, la dezvoltarea ei.

Nu e nimic ușor, dar un vis e gratuit. Transpunerea lui în realitate înseamnă muncă și dorință. Acesta e lucrul pe care tinerii ar trebui să îl realizeze în școală, pe internet, în  casă și în fiecare cerc social.

 

18 gânduri despre „Condiția umană

 1. Schimbarea este o problema de atitudine, si inteleg ca scoala nu face nimic in acest sens, ba dimpotriva, inabusa orice initiativa sau vis . Dar, cum spui, sa visezi e gratis, si gandintul cum transpui visul in fapte tine de dorinta, de intensitatea acesteia . Asta nu te invata nicio scoala, vine din tine . Cat mai multe ,,varfuri de zgarie-nori”, iti urez, sa atingi, Diana, simt ca poti !

  Apreciază

  1. Mă simt motivatăăă. Mersi! Toți ar trebui, indiferent de vârstă și de ceea ce ne place, când ne place, să facem ceva măreț cu aptitudinile noastre.

   O zi fainăă!

   Apreciază

 2. „De ce îi e frică? Pentru că nu se cunoaște pe sine și ,deci, nu știe ce îi place, ce își dorește, ce drum are nevoie să urmeze. Nu știe nimic și totuși trăiește cu impresia că nu e suficient de bun și cu convingerea că el, oricât ar încerca, este predestinat insuccesului.”-favorite part,imi descrie gandurile pe deplin 🙂

  Apreciază

 3. a, da. il citisem si am si citat acea portiune..
  mda…
  numai ca societate nu are niciun interes sa dezvolte tineri pasionati. interesul ei este sa creasca robotei pe banda rulanta, scalvii model care nu vor avea niciodata curaj sa puna pret pe munca lor, pe inteligenta lor. Se vor vinde ieftin. Nu este regula generala, dar cu siguranta ca procent este mai ridicat acesta de care vorbesc. Si nu am nevoie de statistici care sa mi confirme asta, deoarece…e suficient sa ne uitam la adultii de azi si la cat de fericiti sunt ei….la echilibrul lor emotional, la relatiile lor, la planurile de viitor..ehe..

  Apreciază

   1. Da Diana..nu stiu care e mai distrus..ca nu s animal nu mi dau seama ce dureri ar avea si felul in care le simt…dar stiu ca ..desi nu s vreun mare intelept, ca specia umana are un drum din astea doua sigur: ori va evolua extrardinar de frumos, ori se va autodistruge intr un mod catrostofal…this is it..cum spunea Michael..
    Pana la urma ce trebuie sa se intample, se va intampla…

    Apreciază

 4. Frica de neacceptare a devenit mai mare decât dorința de împlinire. Și împlinirea nu mai vine niciodată în felul ăsta…
  Orice împlinire presupune, în primul rând, ieșirea din zona de confort și trecerea în zona de risc și acțiune. Dacă prima dată dau greș, învăț și o iau de la capăt. E imposibil să nu reușesc. De fapt, împlinirea e dată de drumul ăsta în sine…

  Apreciază

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s