Lucruri pe care trebuie să le știi la 18 ani

Nu știu dacă, dar probabil au mai scris și alții despre asta pănă acum. Pe mine mă interesează lucrurile care stau în creier.

1485056_706177592766170_677935478_n

1. Părinții sunt o dependență temporară

Și trebuie să realizezi asta cât mai devreme cu putință. Doar pentru că nu poți fi un viitor om responsabil dacă la 18 ani trăiești cu gândul pe o bază părintească. Gen… mă duc la facultate, mă întrețin mama și tata până la 27 de ani și apoi văd eu, găsesc acolo, un job.

Cred cu tărie că dacă te pregătești să faci ceva cu viitorul tău, ceva măreț și promițător, te vei strădui să faci cât mai mult de unul singur, și ai deja gândul banilor făcuți din propria muncă, care să aibă pe ei amprenta efortului, a reușitei, ambiției. Dacă la 15 ani te măcina gândul că nu îți poți cumpăra lucrul ăla pe care ți-l doreai mult, prea mult, și toată primăvara ai căutat job-uri sezoniere pe net, știi despre ce vorbesc .

2. Dragostea chiar e cel mai frumos sentiment

Pentru că e sentimentul care completează orice altă sursă de fericire. Nu e greu,  doar ia mult timp până să ajungă la un stadiu din care îți oferă împlinire. Și probabil că la 18 ani nu ajungi la stadiul ăla, dar dacă trăiești cu ideea superficială și generalizată că femeile sunt curve și bărbații sunt porci, atunci nu îți văd viitorul bine. Oamenii frumoși descoperă oameni frumoși. Dacă ai răbdare , interes și îți formezi un ochi care aruncă priviri asupra tipurilor umane, nu cred că nu vei știi să alegi persoanele  care să te îmbunătățească, să te facă să evoluezi. Iar evoluția e cel mai important lucru, pentru totdeauna.

3. Cu cât ești mai diferit, cu atât ești mai judecat

De bine, sau de rău, dar oamenii oricum se plictisesc de clișee. Dacă te ghidezi după direcția mulțimii, atunci te vei idntifica cu ea, și nu vei mai fi tu-persoana ci tu-elementul din mulțime. Ideile mari întotdeauna vor veni de la minți care au gândit lucrurile din perspective distincte de ale celorlalți.Asta pentru că tendința generală nu e spre succes, ci spre simplitate. Oamenii obișnuiți nu vor lucruri grele, dar vor rezultate complexe.

Încă mă întreb de ce părinți nu își lasă copiii să își urmeze talentele, să își descopere aptitudinile, dar în schimb, duc lupte cu toate revoltele și complexele ce urmează. De ce există cei ciudați și cei normali, când de fapt, cei ciudați nu sunt decât copii pe care cei din jur au refuzat să îi cunoască suficient.

4. Școala de azi merge după principiile de ieri

Mereu în urmă, mereu prea puțin, mereu neacomodat. Asta pentru că la matematică nimeni nu vede dincolo de cifre și la română nimeni nu vede că Baltagul  e zero. Pentru că toată cultura ta generală o ai din afara școlii, pentru că lucrul pe computer l-ai învățat acasă, pentru că încă se învață Pascal în școli, pentru că de mult ești presat de întrebarea *Ce vrei să faci cu viața ta?* , în timp ce tu nici nu știi cine ești. Trist, nu?

Adevărul e că…

5. Trebuie să descoperi singur cine ești și ce poți

Să acumulezi cât mai multă informație, care se va duce singură în pachețele în mintea ta și te va ajuta atunci când vei avea mai multă nevoie de ea. Fiecare lucru citit, e o informație prețioasă. Mintea nu are limită.

6. Dacă tata a fost bețiv și  mama neglijentă, lumea nu se termină

Și asta nu e o lecție, e un fapt delicat, care te afectează din rădăcini și își aude ecoul în toate colțurile. Fiecare familie are un punct slab, fie că e vorba de un caracter, de un viciu, de o boală, de o situație materială. Și toate se cam leagă. Dar mă freacă pe creier concepții cum că viciile sunt în genă, greșelile se transmit în generații și banii sunt un impediment. Află că există prea mulți oameni ale căror vieți au început din lipsuri. Cum să te ridici dacă nu ești jos? Cum să te simți motivat dacă nu ai pentru ce lupta?

7. Atunci când simți că nu mai merge, trebuie să împingi

Cu momentele în care nu mai ai chef, în care îți e lene, în care nu mai vine inspirația, în care vrei să renunți din orice punct de vedere, în care te saturi și nu mai vrei. Dacă e un scop ar simți că te așteaptă, indiferent cât de departe, singura opțiune să mergi înainte. Mult înainte.

7 lucruri din multe. 7 pe care am reușit eu să le adun, care mă vânează pe mine în prezent. Orice completare e bine-venită, pentru că cu siguranță nu sunt suficiente.

3 gânduri despre „Lucruri pe care trebuie să le știi la 18 ani

  1. Foarte adevarat. Dragostea este cel mai frumos sentiment, si daca azi totul merge pe dos si para ca lumea se termina, maine va fi altfel. Maine soarele va radia si totul va fi bine. Nimic nu este permanent, nici nefericirea.

    Apreciază

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s